“Kinderopvang moet gewoon goed zijn !”

Achtentwintig jaar geleden is Kinderopvang Smurfenland al gevestigd in het rustige, groene Rotterdam Vreewijk. Nanda Dijkgraaf heeft dit kinderdagverblijf goed op de kaart gezet en er voor gezorgd dat zij met haar team  inmiddels honderden kinderen een fijne tijd heeft gegeven. Dit kleine, knusse kinderdagverblijf oogt huiselijk en fris. Het is er schoon en er heerst een ontspannen sfeer. Wanneer je binnen komt voel je, je meteen welkom. De leidsters zijn allen even vriendelijk en behulpzaam, vertellen met veel plezier over het werk dat zij doen. Ondertussen zijn de kinderen heerlijk aan het spelen en wordt aan een klein groepje peuters een verhaal voorgelezen. En wie aandacht vraagt of nodig heeft krijgt dit. Het pand, de uitstraling van de leidsters, de rust en prettige sfeer spreekt ouders aan, maar er is meer. Kinderopvang Smurfenland is een bijzonder kinderdagverblijf!

Een duidelijke visie

Achtentwintig jaar geleden stond voor mij 1 ding vast, een warme, knus, huislijk kinderdagverblijf in een groene omgeving. Geen schoolgebouw of kantoor unit op een bedrijvenpark of drukke straat. Ouders en  kinderen moeten zich letterlijk welkom voelen. Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen en kunnen genieten van het kind zijn. Ouders moeten met een gerust gevoel naar hun werk kunnen. En wat nog belangrijker voor mij was,kinderen moeten centraal staan, mijn visie, mijn missie ging uit van wat het kind in de dagopvang

nodig heeft om zich veilig, geborgen te voelen en zich te ontwikkelen. Ik ben begonnen vanuit een ideaal, kinderen zijn geen product, wanneer er opvang buiten het gezin geregeld moet worden, dan moet deze opvang het gezinsleven zo dicht mogelijk benaderen en vooral iets extra’s bieden.

 

Kwaliteit

De inhoud van de huidige Wet Kinderopvang, de  controles van de Inspectie, alle verordeningen zijn in mijn ogen slechts minimale eisen aan kinderopvang. Kinderopvang Smurfenland gaat voor meer dan dat.

 

Het draait om de kinderen

Het kind moet centraal staan, niet alleen op papier, maar in alles wat speelt. Elke beleidsontwikkeling, elke eis, elke wens moet steevast gestart worden met het uitgangspunt,

 

”Wat heeft dit kind nodig en wat hebben de kinderen als groep van  de leidsters en van elkaar nodig”

 

Kwetsbaar

De aan ons toevertrouwde kinderen zijn klein en kwetsbaar. Daarom zijn onze leidsters allen    

zorgzaam, liefdevol en genieten van het werk.

Mijn  collega’s weten wat dit vak inhoud en zijn ervaren in verzorging en opvoeding.

 

Ouders en kinderen kunnen bij ons ervaren, dat wij individuele aandacht en zorg bieden. Wij hebben ieder onze eigen aandachtskinderen en gaan nog altijd op huisbezoek voor de intake en de oudergesprekken.   

 

Onze taak

Wij zien het als onze taak om de kinderen normen en waarden aan te leren, belangrijk voor het functioneren in de groep en het latere functioneren in de  maatschappij.

 

Onze leidsters zijn bedreven in het aanbieden van spel en speelmogelijkheden en in de peuterkamer worden de kinderen vanaf 2 jaar spelenderwijs voorbereid op de basisschool middels een erkent en als goed  beoordeeld VVE programma.  Ons team is intens betrokken bij alles wat er speelt. Zij kunnen bijdragen aan de geborgenheid van kinderen en steeds een  stapje meegaan in hun ontwikkeling.

 

Trots

Ik ben trots op wat wij - ook na al die jaren - met  elkaar bereiken en trots op onze medewerkers die de visie van Kinderopvang Smurfenland in ere houden. Zij dragen nog altijd uit wat zij het beste kunnen:

 

“Voor de kinderen zorgen en

hen een fijne tijd geven”

 

“Mijn zoon heeft er een heerlijke tijd gehad. Er wordt gekeken en ingespeeld op de persoonlijke behoefte van het kind. Geweldige leidsters ! Een aanrader voor elke ouder die zijn/haar kind in vertrouwde handen wil achterlaten”

 

 

“Smurfenland is echt een super leuk kinderdagverblijf, de leidsters zijn erg lief en vooral kundig. Ze laten je snel thuis voelen en je kunt je kindje met een gerust hart achterlaten. Je weet gewoon dat ze in goede handen zijn. Ze voeden jou kind toch ook voor een deel op. Ze passen goede     realistische regels toe, ze leren delen en met    andere kindjes omgaan, erg goed voor hun eerste jaartjes ontwikkeling.  Wij als ouders zijn tevreden over Smurfenland””

 

 

“Onze kinderen zijn nu alweer 13 en 15 jaar oud, maar wat hebben zij (en wij!) het van 2001 tot 2005 ontzettend goed gehad op Smurfenland! Warme herinneringen.”

 

 

Home

Meer over Smurfenland

Kinderopvang duur ?

 

De bruto kostprijs ervaren ouders als veel geld. Aan goede kinderopvang hangt een prijskaartje.

 

Een bruto uurtarief van de rond de 7 euro lijkt veel. Ten opzicht van de kosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak in huis is dit weer goedkoop. En dan gaat het om de opvang van uw dierbaarste bezit, uw kindje.

 

Ik zeg eerder, kinderopvang is veel geld, want duur is het niet. In de kinderopvang wordt gewerkt met  het hele of halve dagtarief. Daar is een uurprijs aan gekoppeld. Deze kostprijs betaald de ouder nooit helemaal zelf. De kinderopvangtoeslag draagt bij in de kosten en wordt bepaald naar inkomen. Zo blijft eigen ouderbijdrage betaalbaar.

 

Een gezin met een bruto jaarinkomen van ruim  50.000  betaald uiteindelijk 2,25 per uur.

Een 1 ouder gezin met een bruto jaar inkomen van 21.500,   1.17 per uur.

Voor drie dagen opvang betaald het gezin  306.00 en de alleenstaande ouder  159.00 per maand.

 

In deze voorbeelden is uitgegaan van 1 kind in de opvang. Voor het tweede en volgende kind wordt de  kinderopvangtoeslag hoger.

 

En het goed nieuws is dat de belastingdienst per 1 januari 2017

de toeslag zal verhogen.